hygrometer

Een hygrometer is een instrument om luchtvochtigheid te meten.

In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een hygrometer uit twee gewone thermometers, waarvan er van één continu het bolletje wordt natgehouden.
Door verdamping van vocht vanaf het bolletje wordt die thermometer afgekoeld tot het dauwpunt (deze temperatuur wordt ook wel de natteboltemperatuur genoemd). Door aflezing van beide thermometers kan uit een tabel de luchtvochtigheid worden bepaald.  Dit type wordt ook wel psychrometer genoemd.

Uurwerk- en Meteospecialist Vlasma Thermo-Hygro-300x300
Thermo-Hygro meter, leverbaar in onze winkel en webshop

Er zijn verschillende andere types hygrometer. Een veelgebruikt huis-tuin-en-keukentype gebruikt een menselijke of dierlijke haar onder spanning om de vochtigheid te meten. Een nadeel bij dit soort hygrometers is dat de lengteverandering van haar niet lineair toeneemt bij de toenemende vochtigheidsgraad, waardoor er een extra tabel nodig is om de lengte om te rekenen naar de bijbehorende relatieve vochtigheid.

Ook modernere, elektronische varianten worden gebruikt. Deze gebruiken vaak halfgeleiderkristallen waarvan de geleiding afhangt van de luchtvochtigheid.

Hygrometers zijn belangrijke meetinstrumenten in musea, broeikassen en sauna’s.
Maar ook in huis kunnen ze hun nut bewijzen wanneer een planken vloer of een piano in goede conditie moeten worden gehouden.
Sommige hygrometers geven niet alleen een momentane waarde van de luchtvochtigheid, maar kunnen ook op papier een historische waarde bijhouden. Zulke instrumenten worden ook hygrograaf genoemd.

Kijk in onze webshop naar diverse hygrometers en weerstations. Heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen of om eens langs te komen in onze winkel te Beetsterzwaag.

Over de hygrometer in de afbeelding:
Deze Thermo/Hygro meter heeft een comfort meter, en meet de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Het design bestaat uit een gepolijst edelstaal, zilverkleurige wijzerplaat. De diameter is 11,2cm en staat prachtig in ieder interieur.