Meteorologie

Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer.

Meteorologie: De condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen.Uurwerk- en Meteospecialist Vlasma hurricane-67581_640-300x223
Deze wetenschap houdt zich vooral bezig met het actuele weer, het historische weer en de weersverwachtingen. (zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport)

Niets wordt in Nederland zoveel besproken, als “het weer“.
In deze pagina’s geven wij een uiteenzetting en beschrijvingen van meteorologie producten die u in onze winkel en via onze webshop kunt aanschaffen:

Het weer is de gesteldheid van de atmosfeer op een bepaald ogenblik.

Het klimaat is een gemiddelde van de verschillende meteorologische metingen over 30 jaar.
Afgezien van fenomenen als de straalstroom speelt het weer zich voornamelijk af in de troposfeer. De belangrijkste weerelementen zijn de temperatuur, windkracht, bedekkingsgraad en neerslag. Het weerbeeld wordt bepaald door het samenspel van de weerselementen. Van groot belang hierbij is de atmosferische beweging die het gevolg is van de ongelijkmatige verwarming van het aardoppervlak. Dit is het gevolg van de ongelijke stralingsverdeling die varieert met de breedtegraad. De ingaande zonnestraling en de uitgaande aardstraling zijn weliswaar gemiddeld genomen min of meer met elkaar in evenwicht, plaatselijk is dit niet het geval. Op breedten lager dan 38º is de instraling groter dan de uitstraling, terwijl buiten dat gebied de uitstraling overheerst. Dit brengt een compenserend warmtetransport op gang die bestaat uit de algemene circulatie en de zeestromen. De algemene circulatie bestaat uit turbulentie, convectie, advectie en verdamping. De combinatie van dit warmtetransport met de stralingsbalans is de energiebalans. Dit alles maakt dat het in de tropen en subtropen niet warmer wordt en in de gematigde gebieden en de poolstreken niet kouder.