Weerstation

Een weerstation is een verzameling van instrumenten die gesamenlijk diverse grootheden omtrent het weer kunnen meten.

Dit weerstation wordt nog dikwijls handmatig, maar tegenwoordig ook wel vaak automatisch uitgelezen met behulp van computerapparatuur.
Bij het meten van grootheden in de weerkunde, wordt rekening gehouden met de richtlijnen van de “Wereld Meteorologische Organisatie” (kortweg WMO). Deze organisatie heeft precies vastgelegd en voorgeschreven hoe er gemeten moet worden.
Dat hebben ze vastgelegd in een document, dat beschrijft hoe de instrumenten moeten worden opgesteld. Zo moeten de thermometer en hygrometer 1,5 meter boven kortgeknipt gras zijn gehangen, in een witgeschilderde weerhut. De anemometer en de windvaan moeten op 10 meter hoogte zijn bevestigd, op een plaats waar de wind vrij spel heeft. Anemometers die meedraaien met de windvaan zijn in principe niet toegestaan volgens de WMO.

De zaken die er dikwijls gemeten worden zijn:

 • Temperatuur (thermometer)
 • Luchtvochtigheid (hygrometer)
 • Luchtdruk (barometer)
 • Windsnelheid (anemometer)
 • Windrichting (windvaan)
  Uurwerk- en Meteospecialist Vlasma Davis-pro-2-300x300
  Davis Pro 2: Het beste weerstation in zijn klasse en te koop in onze shop.
 • UV-straling (uv-meter)
 • Aantal uren zonneschijn (zonneschijnmeter)
 • Neerslag (regenmeter)

Over de wereld zijn veel amateurs die met een simpel elektronisch weerstation het weer meten. Sommige weeramateurs geven deze metingen door aan weerdiensten.
Met name regenmetingen van amateurs zijn erg belangrijk, omdat de hoeveelheid neerslag sterk verschilt per plaats. Dankzij meer metingen kunnen dan betere weersverwachtingen worden opgesteld.

Metingen van weerstations worden automatisch of handmatig doorgegeven aan weerdiensten als het KNMI en Meteo Consult. Deze weerdiensten geven de metingen vervolgens weer door aan andere weerdiensten van over de hele wereld. Een gedeelte van de gegevens komt bovendien bij het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECWMT), waar een supercomputer staat die weersverwachtingen berekent. Onder andere het KNMI gebruikt deze weersverwachtingen om een weersvoorspelling te doen voor Nederland.

Helaas is er op enkele plaatsen een tekort aan weerstations, zoals op zee en in bevolkingsarme gebieden.

Meteospecialist Vlasma kan vele soorten en types weerstations leveren.  Deze zijn te bezichtigen en te koop in onze winkel te Beetsterzwaag én in onze webshop.
Als u naar onze winkel komt, kunnen wij u natuurlijk van alle benodigde informatie en adviezen voorzien.